How To Create a QR Code

Δημιουργία QR Code σε 4 απλά βήματα

Όλοι αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε την «επισκεψιμότητα» του website μας και με αυτό τον τρόπο να μεγαλώσουμε το ποσό των ευκαιριών που θα προκύψουν για τη προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Ο τρόπος που χρησιμοποιούσαμε για την προβολή του website είναι η αναγραφή της διεύθυνσης του σε όλα τα έντυπα και γενικότερα στην γραπτή μας επικοινωνία.

vpante.com qr codeΗ χρήση του QR Code είναι καθοριστική για την αύξηση των επισκέψεων στο internet siteκαι στην σελίδα παρουσίας μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα πρέπει λοιπόν να εμπλουτίσουμε τα marketing έντυπα της επιχείρησης μας με QR Code.

Η δημιουργία και χρήση των QR Codes (quick response barcodes) είναι διαδεδομένη και μειώνει δραστικά το χάσμα των ενεργειών inbound marketingκαι του «outbound marketing».

To inbound marketing βασίζεται στην αντίληψη της δημιουργίας προσοχής προς τους ενδιαφερόμενους για τις υπηρεσίες μας, κάνοντας την διαδικτυακή ταυτότητα «προσβάσιμη» και έλκοντας την προσοχή επισκεπτών στο website. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία περιεχομένου προστιθέμενης αξίας όπως :blogs, podcasts, video, eBooks,enewsletters, CEO, social media marketing και άλλες μορφές σχετικού περιεχομένου. Αυτή η αντίληψη έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της αύξησης της προσοχής με ενέργειες όπως είναι η τηλεφωνική επικοινωνία, η ταχυδρομική αποστολή ενημερωτικών δελτίων ή διαφημίσεων , η δημιουργία τηλεοπτικών διαφημίσεων, το telemarketing και γενικότερα στις ενέργειες που  βασίζονται στις πιο παραδοσιακές μεθόδους marketing που ονομάζονται «outbound marketing».

Παρακάτω περιγράφονται τα 4 απλά βήματα για τη δημιουργία του QR Code

Βήμα 1 : Παραγωγή του QR Code

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παραγωγής ενός QR Code και η επιλογή πρέπει να είναι βασισμένη στις εκάστοτε ανάγκες. Τα κύρια χαρακτηριστικά  θα πρέπει να καλύπτουν:

  • Τη δυνατότητα περαιτέρω παρακολούθησης της απόδοσης των QR Codes (track and analyze).
  • Τη δυνατότητα σχεδιασμού δημιουργίας ενός μοναδικού κωδικού για το προβαλλόμενο προϊόν.
  • Το βαθμό συμβατότητας με τις εφαρμογές ανάγνωσης QR Codes.

Στο Internet υπάρχουν διάφοροι τρόποι δημιουργίας QR Codes. Ακολουθούν τρεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη :

Kaywa : Το περιβάλλον Kaywa έχει δύο εκδόσεις. Στη δωρεάν έκδοση παρέχονται οι δυνατότητες δημιουργίας και παραμετροποίησης QR Code με τη ανακατεύθυνση σε webpage, πραγματοποίηση  αποστολής SMS, κλήση τηλεφωνικών αριθμών και απλή εμφάνιση κειμένου. Στην έκδοση με χρέωση παρέχονται όλες οι δυνατότητες της δωρεάν έκδοσης και επιπλέον παρέχεται  η παρακολούθηση της απόδοσης των QR Codes (track performance).

 GOQR.me  : Το περιβάλλον των λειτουργιών του GOQR.me παρέχεται σε μία δωρεάν έκδοση και μία προνομιακή έκδοση επί πληρωμή. Με αυτό το σύστημα μπορούν να παραχθούν QR Codesπου κάνουν link σελίδες web,  πραγματοποιούν αποστολή SMS, καλούν τηλεφωνικούς αριθμούς  και διαβάζουν πληροφορίες  vCard. Με την ανάγνωση πληροφοριών από vCard παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες που θα «σκανάρουν» το συγκεκριμένο QRCode να μεταφέρουν στο κινητό τους τηλέφωνο τις πληροφορίες επαφής για την προσθήκη στον τηλεφωνικό κατάλογο της συσκευής.  

MicrosoftTag : Πρόκειται για την υπηρεσία της Microsoftγια την παραγωγή και παρακολούθηση QR Codes. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν και επιπλέον των άλλων χαρακτηριστικών που προαναφέρονται ξεχωρίζει η δημιουργία έγχρωμων QRCodes (σε αντίθεση με όλες τις άλλες υπηρεσίες που παράγουν μονόχρωμους).

 

Βήμα 2 : Σχεδιασμός  του QR Code

Το ενδιαφέρον τμήμα της δουλειάς είναι ο σχεδιασμός, η παραμετροποίηση και η ενσωμάτωση του QR Codeστο περιβάλλον. Όσο ευχάριστο και δημιουργικό και αν είναι το τμήμα της εργασίας του σχεδιασμού δεν πρέπει να διαφύγει ο τελικός στόχος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καθορισθεί ο στόχος της δημιουργίας του QR Code.

Αναφέρω ένα παράδειγμα : Αν συμμετέχουμε σε μία εκδήλωση και επιθυμούμε την διανομή των επιχειρηματικών πληροφοριών σε όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες θα πρέπει να συνδέσουμε τα στοιχεία επαφής της επιχείρησης μας (vCard) με το QR Code. Μια άλλη τακτική είναι η δημιουργία ενός QR Code το οποίο θα καθοδηγεί σε μία ειδική σελίδα του website (landing page)  στην οποία θα είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες για την επιχείρηση καθώς και ένα αρχείο παρουσίασης  για download. Για όσους κατασκευάζουν internet sites η λειτουργία του QR Code είναι παρόμοια με ένα banner που βρίσκεται στο siteκαι καθοδηγεί τους επισκέπτες του προς μια σελίδα με εξειδικευμένη πληροφορία για ένα προϊόν ή μία υπηρεσία και τους προσκαλεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. (Τα Call to Action Buttons αποτελούν βασικό συστατικό του inbound marketing)

Βήμα 3 : Δοκιμή  του QR Code

Μετά τη δημιουργία του QR Codeθα πρέπει να γίνει  η δοκιμή του. Τα QR Codes διαβάζονται μέσω της κάμερας του κινητού τηλεφώνου και μέσω μιας ειδικής εφαρμογής παρέχει τις λειτουργίες που προβλέπονται στο σχεδιασμό του QR Code. Για να γίνει σωστή δοκιμή του QR Codeπρέπει αυτό να «διαβαστεί» από περισσότερες της μίας εφαρμογής. Μια καλή αρχή είναι η εφαρμογή Google Goggles η οποία φωτογραφίζει την εικόνα και αναφέρει τις οδηγίες που περιέχει.  Επίσης, η εφαρμογή QR Code Reader, αυτόματα διαβάζει και κατευθύνει σε ότι είναι προγραμματισμένο από το QR Code. Hεφαρμογή QR Code Reader είναι διαθέσιμη για διάφορα μοντέλα κινητών τηλεφώνων.

Βήμα 4: Παρακολούθηση και Ανάλυση της χρήσης του QR Code

Κάθε ενέργεια marketing πρέπει να παρακολουθείται ώστε να μετριέται η αποτελεσματικότητα της. Συνεπώς, πρέπει να παρακολουθείται και να αναλύεται ο αριθμός των ατόμων που «σκάναραν» το QR Code και η συμπεριφορά τους στη σελίδα του siteπου οδηγήθηκαν. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την απόδοση της καμπάνιας και της συμβολής της στις γενικότερες marketing ενέργειες που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα μας.

Η διανομή των QR Codes θα οδηγήσει διαφορετικά άτομα στη σελίδα του website και για αυτό το λόγο θα πρέπει το σύστημα στατιστικών να ρυθμιστεί ώστε να συγκεντρώνει πληροφορίες  για τις ενέργειες που πραγματοποίησαν οι επισκέπτες μετά την προβολή της πρώτης σελίδας καθώς και να παρέχει πληροφορίες για τις συσκευές των επισκεπτών.

Η παραμονή των επισκεπτών εντός του siteθα αποδείξει το βαθμό ενδιαφέροντος  του προβαλλόμενου περιεχομένου και οι πληροφορίες για τον τύπο των συσκευών των επισκεπτών θα βοηθήσει στη περαιτέρω βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του site.

Αν έχετε χρησιμοποιήσει QR Code μοιραστείτε τις απόψεις σας μαζί μας.

/vpante

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *